środa, 13 marca 2019

Warzywa w diecie psa


Chyba dla nikogo nie jest tajemnicą, że psi jadłospis powinien składać się przede wszystkim z dobrej jakości, pożywnego mięsa. Pamiętajmy jednak, że poza nim zwierzak potrzebuje także odpowiedniej porcji warzyw, które urozmaicą posiłek, a psu dostarczą niezbędnych substancji odżywczych. Które warzywa dla psa są najlepsze i w jakiej formie należy je podawać?


Czy pies powinien jeść warzywa?


Zwykło się sądzić, że skoro psy tak bardzo przepadają za posiłkami mięsnymi, to znaczy, że nimi właśnie powinny być karmione. Zapominamy jednak, że czworonogi zalicza się do grona zwierząt wszystkożernych, co oznacza, że ich posiłki muszą być dużo bardziej urozmaicone. Dieta psa powinna składać się więc zarówno z mięsa, jak i produktów pochodzenia roślinnego, czyli ziół i owoców, a przede wszystkim – warzyw. Dlaczego są one takie ważne?

Warto wiedzieć, że warzywa w diecie psa stanowią bogate źródło witamin oraz mikro- i makroelementów (poczytaj więcej o warzywach i owcach w diecie psa KLIK). Nasz pupil znajdzie w nich składniki niezbędne do zachowania dobrej kondycji, wspierające odporność i regulujące pracę całego organizmu. Dodatek warzyw może także podnieść walory smakowe posiłku, zachęcić psa do jedzenia oraz wydłużyć uczucie sytości. Jedną z najważniejszych właściwości warzyw jest także ich wpływ na układ pokarmowy. Niektóre warzywa pobudzają perystaltykę jelit, a ponadto stymulują wydzielanie enzymów trawiennych oraz pobudzających funkcje całego organizmu. Które warzywa warto zatem podawać psu?


Jakie warzywa może jeść pies?


Pierwsze miejsce na liście warzyw odpowiednich dla psa zajmuje marchewka. Możemy podawać ja pupilowi zarówno na surowo, jak po ugotowaniu. Przysmak ten zawiera witaminy A, C i K, a ponadto błonnik, żelazo oraz potas. Ma zatem korzystny wpływ na pracę przewodu trawiennego, układ szkieletowy oraz ogólną kondycję czworonoga. Od czasu do czasu w misce pupila zagościć mogą także pietruszka, seler i ogórek. Pamiętajmy jednak, że działają moczopędnie, więc pies może domagać się częstszych spacerów. Ciekawym dodatkiem do diety czworonoga może być również dynia, źródło witaminy A i C oraz błonnika, beta-karotenu i wielu substancji mineralnych ważnych dla zdrowia zwierzaka.

Jak podawać psu warzywa?


Jeśli karmimy psa gotową karmą suchą, to sprawa jest bardzo prosta. Na rynku nie brakuje dobrej jakości pokarmów, o recepturze wzbogaconej dodatkiem wielu zdrowych warzyw, ziół i owoców. Warto rozejrzeć się po sklepach zoologicznych i wybrać wersję, która najbardziej przypadnie do gustu pupilowi. Ciekawym pomysłem jest także mieszanie suchej karmy z niewielką porcją surowych warzyw. To z pewnością urozmaici codzienne posiłki pupila i sprawi, że staną się dla niego dużo atrakcyjniejsze.

Jeżeli sami zajmujemy się przyrządzaniem posiłków dla czworonoga, to warzywa należy mieszać w nich z odpowiednią porcją mięsa. Warto dowiedzieć się jak najwięcej o psich potrzebach żywieniowych, by właściwie zbilansować taką domową dietę. Niestety często nawet pomimo wielkich starań jest to zbyt trudne i wtedy warto sięgnąć po specjalne suplementy dla psów, dzięki którym uzupełnimy ewentualne niedobory.

↓ MOKRA KARMA DLA PSA Z WARZYWAMI ↓




Które warzywa mogą zaszkodzić psu?


Niestety nie wszystkie warzywa służą czworonogom tak dobrze, jak nam. Warto wiedzieć, na które z nich trzeba uważać, by przypadkiem nie wyrządzić krzywdy pupilowi. Szkodliwe dla psa mogą okazać się między innymi warzywa słodkie, takie jak szpinak, szczaw czy rabarbar. Zawierają one tak zwane szczawiooctany, które mogą odkładać się w nerkach i pęcherzu moczowym psa, co sprzyja powstawaniu kamieni moczowych oraz rozwojowi wielu schorzeń układu moczowo-płciowego. Uważajmy także z serwowaniem roślin kapustnych, czyli kalafiora, brokułów i kapusty oraz roślin strączkowych, takich jak fasola, groch i bób. Pomimo zawartości wielu cennych witamin i minerałów, warzywa te są dosyć ciężkostrawne dla psów, mogą wywoływać wzdęcia, zaburzenia pracy układu trawiennego oraz tarczycy.

Na liście warzyw zakazanych dla psa znajduje się również cebula. Zawiera ona związki siarkowe wywołujące niedokrwistość i anemię. Czosnek z kolei jest mniej toksyczny niż cebula i uważa się, że można podawać go psu po wcześniejszym ugotowaniu. Zawarte w nim substancje mogą bowiem regulować poziom cukru we krwi, wzmacniać odporność oraz narządy wewnętrzne zwierzaka.

Poczytaj także o tym: 

✔ Czy pies powinien jeść ziemniaki? KLIK


↓ SUCHA KARMA DLA PSA Z WARZYWAMI ↓

Sklep Telekarma



Tekst: Angelika Podgajna
Zdjęcie:© Monika Wisniewska — stock.adobe.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Na psim tropie , Blogger