wtorek, 23 grudnia 2014

Wigilia z psem

Wigilia z psem
Jutro Wigilia! Na stole znajdzie się mnóstwo pyszności: karp, ryba po grecku, barszcz z uszkami i wiele innych. Warto jednak pamiętać, że większość świątecznych potraw może zaszkodzić naszemu psu.

W trakcie Wigilii nasze pupile będą kręcić się wokół stołu z nadzieją, że ktoś poczęstuje je którąś z potraw. Pewnie znajdzie się osoba, która nie wytrzyma i podzieli się swoim jedzeniem z czworonogiem. Warto jednak pamiętać, że to, co nam nie szkodzi, może wywołać u psa wariacje żołądkowe.

Jakich produktów nie wolno podawać psu


  • czekolady, bo zawiera teobrominę, która jest trująca dla psów - czekolada jest produktem, którego pies, pod żadnym pozorem, nie może jeść, 
  • kawy, bo nawet jej mała ilość może spowodować niebezpieczne skoki ciśnienia,
  • cebuli, bo posiada ona tiosiarczan sodu, który może spowodować anemię u pieska,
  • owoców cytrusowych, bo ich duża ilość może prowadzić do wymiotów, oraz karamboli, pigwy i surowego czarnego bzu,
  • mleka, bo może doprowadzić do ostrej biegunki,
  • kości drobiowych, bo po rozgryzieniu, kości drobiowe stają się bardzo ostre, przez co mogą wyrządzić poważną krzywdę w jamie ustnej psa bądź w jego przełyku,
  • rodzynek, bo posiadają niebezpieczne substancje, które mogą osadzać się na psich nerkach,
  • alkoholu, bo może prowadzić do zaburzeń oddawania moczu, nudności, zmiany zachowania, zaburzeń układu nerwowego oraz, w skrajnych przypadkach, do zaburzenia akcji serca a nawet do śmierci,
  • surowej ryby, bo zawiera trimetyloaminę, która może być przyczyną anemii,
  • ziemniaków, bo są ciężkie do strawienia, przez co mogą zaburzyć prawidłowe oddawanie kału.

Jeśli chcemy, by nasz pupil mógł razem z nami świętować w Wigilię, możemy przygotować mu ciasteczka, np.:

Z wątróbką

Składniki:

0,5 kg, przepuszczonej przez maszynkę do mięsa, wątróbki drobiowej,
3 jajka,
1/3 szklanki oleju,
1 ząbek czosnku,
2 szklanki mąki.

Sposób przygotowania:

  1. jajka ubijamy,
  2. wlewamy olej do jajek i dokładnie miksujemy do momentu powstania gładkiej masy,
  3. do przygotowanej masy dodajemy wątróbkę oraz przetarty czosnek i mieszamy,
  4. dodajemy mąkę i ponownie miksujemy masę do momentu aż uzyskamy gładką konsystencję,
  5. blachę smarujemy olejem i wylewamy masę,
  6. wstawiamy wszystko do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na ok. 20 minut.

Gdy ciasto się upiecze wykładamy je na blat, kroimy na kawałki i czekamy aż wystygną. Jeśli chcemy, by ciasteczka były suche i twarde, wkładamy je na 30 minut do ciepłego piekarnika.

Jeśli Wasz piesek mieszka w budzie, na zewnątrz, możecie przygotować mu bardzo prosty, ciepły i pyszny posiłek. Zróbcie rosół (najlepiej gotowany na mięsie a nie z kostki rosołowej) i zalejcie nim suchą karmę. Dla smaku dodajcie kawałki gotowanego mięsa. Ważne jest, by rosół nie był przyprawiony.

Na Psim Tropie życzy Wam i wszystkim psom Wesołych Świąt !!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Na psim tropie , Blogger